“Door het bezoek écht in de klas te brengen zagen we met eigen ogen dat de vmbo-leerlingen heel goed begeleid worden.”
Dymphie Smelt runt samen met haar man een keten van zeven kapperszaken genaamd Smelt Kappers: “Een familiebedrijf dat inmiddels 89 jaar bestaat met zeven vestigingen onder andere in Almelo en Vriezenveen. Een druk bestaan, toch maakte ik met plezier tijd vrij voor de bedrijfsmeeting op het Alma College. We hadden al een goede indruk van het Alma College, onder andere via de leerlingen Zorg & Welzijn die we via snuffelstages in onze kapperszaken verwelkomen. Maar door nu écht in een lessituatie mee te mogen kijken krijg je er toch een nog realistischer beeld bij.”Goede indruk van lespraktijk
Dymphie: “Je ziet in welke lokalen de leerlingen werken, welke docenten erbij horen en wat ze precies doen. Als we hen vervolgens op snuffelstage krijgen, helpt dat heel erg goed voor de totale beeldvorming. De mooie en professioneel ingerichte lokalen vielen mij op, en ook dat de leerlingen in kleine groepen werken. Je merkt dat ze aandacht krijgen en goed begeleid worden. Bijzonder om dit eens van dichtbij mee te mogen maken.”
Veel mensen denken misschien dat het kappersvak weinig connectie heeft met techniek en technologie. Dymphie weerlegt dit met praktische voorbeelden: “Tondeuses en föhns zijn pure techniek, maar ook moeten kappers technisch inzicht hebben door bij het knippen te denken in hoeken en graden. Knippen doe je bijvoorbeeld onder een hoek van 60 of 90 graden. Iemand die in de kappersstoel zit heeft dat niet door.” Ook moeten kappers steeds meer omgaan met digitale systemen zoals reserveringssystemen voor kappersafspraken.
Overigens is Dymphie als ondernemer actief aangesloten bij Sterk Techniekonderwijs Almelo en omstreken (STO Almelo e.o.): “Vanuit Noordik Vriezenveen en Vroomshoop ben ik bij STO betrokken geraakt. Vooral ook om het profiel Zorg & Welzijn, speciaal voor de meiden, actueler te maken en hen daarvoor te enthousiasmeren. Vanuit het perspectief van techniek en technologie merk ik dat de insteek vaak nog gerelateerd is aan jongens. Het is allemaal nog redelijk pril, maar ik ben er wel heel enthousiast over. Uiteindelijk steken we hiermee terecht energie en aandacht in de jeugd, onze toekomst!” Dymphie noemt enkele STO-activiteiten die inmiddels lopen: “We geven masterclasses en ontvangen snuffelstagiaires, tot nu toe voor het Noordik, maar dit willen we graag uitbreiden met het Alma College.”
Vorig jaar ging Dymphie mee op de studiereis van STO Almelo e.o. en ook haakt ze graag aan bij de aangekondigde studiereis in juni 2025 naar Zweden: “Heel nuttig om ook alle andere bij STO Almelo e.o. aangesloten organisaties goed te leren kennen en elkaar in de samenwerking nog meer te vinden. Ook gaan we op pad om ondernemersverenigingen uit te leggen waar STO voor staat en hoe zij kunnen aanhaken. Vooral bedoeld voor bedrijven die ruimte willen maken voor vmbo-leerlingen. Da’s nuttig, want we hebben veel leuke plannen met elkaar en willen die nog breder uitrollen in de STO-periode 2025 t/m 2028. We mogen overal in meedenken en ik doe dit STO-werk met heel veel plezier!”