Talent Event Tubbergen: een doorslaand succes

Bijna elke ondernemer uit de gemeente was vertegenwoordigd.
7/11/23
Hybride leeromgeving
Paul Spendel
Paul Spendel
paul.spendel@stotwente.nl
Deel dit artikel

Op 13 oktober sloegen STO Almelo e.o./Baanbrekend leren, Canisius Tubbergen en TOF Onderwijs de handen ineen voor het Talent Event. Een succesvolle dag waarop ruim 100 bedrijven meer dan 500 leerlingen uit het basisonderwijs en 400 leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben geïnspireerd met uitdagende doe-opdrachten.

Alle vmbo-profielen en richtingen kwamen aan bod, met uiteraard ook techniek en technologie. Zowel binnen als buiten was er veel te doen en te ontdekken voor leerlingen, leerkrachten, docenten maar ook ouder(s) en/of verzorger(s). Het doel? Leerlingen laten ontdekken waar hun talenten liggen en ontdekken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van studie en werk.

De aftermovie


Een goede start met de basisscholen

’s Ochtends kwamen er ruim 500 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen uit Tubbergen en omstreken. Bij de bedrijven konden zij aan de slag met praktische doe-opdrachten. MBO Vakschool SMEOT liet bijvoorbeeld leerlingen onder begeleiding een prachtige muurplanthanger buigen en lassen. “Voor mama!” riep een enthousiaste leerling toen ze trots naar het resultaat van haar laswerk keek. Coördinator vmbo/mbo-onderwijs bij SMEOT Hans Fokke: “De lasopdracht hebben we samen met Descotech Metal uit Weerselo bedacht. En we gebruiken de lasapparatuur van het Canisius, dat is heel fijn”. Bedrijven deden ontzettend hun best om leerlingen te inspireren. De inmiddels gepensioneerde Tonnie Freriksen was ook de hele dag aanwezig bij SMEOT om te helpen. “Ik ben dan wel gepensioneerd, maar ik vind het leuk om kinderen ons prachtige vak te leren. Ook omdat er een groot tekort is aan nieuw talent.”


Ook ouders enthousiast

Uiteraard waren ouders ook welkom tijdens het Talent Event. Zoals een moeder die ’s morgens meekwam met haar kind van Basisschool St. Alphonsus school uit Mariaparochie: “Ik help de school met het vervoer naar het Talent Event en kijk hier uiteraard ook belangstellend rond. Zelf zit ik ook in het onderwijs als intern begeleider op een andere basisschool en heb eerder events zoals deze meegemaakt. Wat mij opvalt, is dat dit Talent Event grootschalig is en veel keuze voor de leerlingen biedt uit bedrijven die echt praktische doe-opdrachten aanbieden, heel leuk.” Odyle Hams is leerkracht in het basisonderwijs op basisschool De Wiekslag: “Ik ben hier met mijn leerlingen. Het is fantastisch! Het is voor de kinderen heel mooi om te zien wat ze allemaal na de basisschool en middelbare school kunnen gaan doen. Want vaak weten kinderen niet wat ze zelf allemaal zouden kunnen en wat de mogelijkheden zijn. Tijdens het Talent Event kunnen ze dat op één dag ontdekken!”


Betrokkenheid van alle deelnemers

Leah Masselink, Coördinator PR en Communicatie voor Baanbrekend leren en STO Almelo e.o.: “Ik heb Marleen Peddemors ondersteund bij het organiseren van het Talent Event. Het was mooi om te zien hoe enthousiast iedereen is en hun best doet in de samenwerking. Alle scholen van TOF Onderwijs komen bijvoorbeeld met hun leerlingen naar het Talent Event, dat is wel even een organisatie. Daarnaast is de betrokkenheid vanuit ondernemers uit Tubbergen en omstreken ook heel hoog. Iedereen heeft echt zijn beste beentje voorgezet vandaag.”

Dierverzorging


Aandacht voor alle sectoren

Marleen: “Wat enorm hielp, is dat ik alle bedrijven persoonlijk heb benaderd. Vanaf de zomervakantie was ik geen avond thuis, maar het resultaat is er ook naar. Alle technische profielen hebben uiteraard aandacht gekregen, maar ons Talent Event is zo breed mogelijk ingezet. We boden bedrijven en instellingen aan vanuit alle vmbo-profielen (behalve maritiem): Zorg en Welzijn, Economie en Ondernemen, Media, Vormgeving en ICT, Dienstverlening en Producten en Groen, Mobiliteit en Transport, Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie en Horeca, Bakkerij en Recreatie.


Ondersteund bij bedenken doe-opdrachten

Ook zijn de bedrijven heel praktisch ondersteund bij het bedenken van aansprekende doe-opdrachten. Marleen: “Dan heb je het over écht omdenken. De bedrijven zijn heel goed in hun dagelijkse werk, maar tijdens het Talent Event zijn ze eigenlijk leerkracht en moeten ze samenwerken met de leerlingen. Bedrijven vinden dat een uitdaging en daar hebben we hen heel praktisch bij geholpen. Per profiel hebben we voorafgaand aan het Talent Event met heel veel bedrijven bij elkaar gezeten om hen hierin te begeleiden.”

VR


Een combinatie van inspiratie en gewoon doen

Marleen Peddemors, kartrekker en netwerker bij STO Almelo e.o. en stagecoördinator en docent bij Canisius Tubbergen organiseerde het Talent Event. “Leerlingen mochten zelf kiezen binnen welke branche ze hun talent wilden ontdekken. Elke leerling volgde meerdere workshops, daarmee kregen ze de tijd om met praktische opdrachten aan de slag te gaan.”


Succes door combi van inspireren en aanpakken

De combi van het inspireren en aanpakken was een succesformule voor het Talent Event. ’s Ochtends was druk bezocht. ’s Middags tussen 14.30 en 17.30 uur was er vrije inloop, voor iedereen die het leuk en interessant vond om te komen kijken. Hier maakten vooral leerlingen samen met hun ouder(s)/verzorger(s) gebruik van. Marleen vertelt: “Door het bezoek aan het Talent Event hebben alle leerlingen hopelijk een beter beeld gekregen van welke soort bedrijven er zijn in de gemeente Tubbergen en wat ze daar kunnen doen. Dat helpt hopelijk bij toekomstige keuzes voor een studie of loopbaan.”

Lassen


Leerlingen hielpen mee

Tijdens het Talent Event waren ook leerlingen van Canisius Tubbergen aan het helpen. Sietze uit leerjaar 3: “Ik doe zelf de mavo. Het is heel leuk om vandaag te helpen. Het is goed dat ze ontdekken waar ze talent voor hebben of wat ze later willen worden. Wat ik later wil worden? Ambulancebroeder!”


Samenwerkende bedrijven

Marleen noemt ook graag dat een aantal bedrijven elkaar vond in een samenwerking voor het Talent Event: “Zoals vier fietsenzaken: Noppers Aangenaam fietsen, Pegge Tweewielers, Sloot2Wielers en Gast Tweewielers. Zij hebben het samen opgepakt om fietstechniek te presenteren. En het leuke is: Bart Oude Hendriksman van Noppers Aangenaam fietsen en Hidde van Pegge Tweewielers zijn oud-leerlingen van het Canisius! Hidde Frielink: “We doen dit samen en verdelen de doe-opdracht. Ik laat bijvoorbeeld zien hoe je een band afhaalt en Bart laat dan zien hoe je de band plakt. Zo vul je elkaar heel goed aan.” Bart Oude Hendriksman: “In de fietsenwereld is het heel druk. Maar daarom staan we ook hier om de kinderen actief te interesseren voor het vak van fietstechniek. Ook om op termijn meer fietsenmakers het vak in te krijgen.”

Marleen Peddemors


Brede oriëntatie

Joost Buurke is teamleider vmbo-bovenbouw bij het Canisius: “Het is belangrijk dat zowel po- als vo-leerlingen met alle mogelijkheden kennismaken. We willen hen de kans geven zich breed te oriënteren op hun toekomst, vooral als zij uiteindelijk naar het mbo gaan. Dat kan alleen als je hen een goed beeld geeft van de mogelijkheden zoals tijdens het Talent Event.”

No items found.
Paul Spendel
Paul Spendel
paul.spendel@stotwente.nl
Deel dit artikel